Publisert

Vask av alpakka og ull

Vi går gjennom ting vi synes er viktige når det kommer til vask av ull og alpakka. Om det vi nevner er gammelt nytt for deg, er det jo bare å lene seg tilbake og kjenne på godfølelsen av å være ekspert.

Vi starter med det viktigste: Ull og alpakka skal du ikke vaske for ofte. For at ull og alpakka skal beholde sine gode egenskaper, så skal de ikke vaskes i tide og utide. Det holder lenge å henge dem ut til lufting. Får du en flekk kan det være lurt å ta litt vaskemiddel, beregnet på ull eller alpakka, direkte på flekken og fjerne den på det viset. Skal du legge det bort for vinteren for eksempel, er det viktig at det er rent. Møllen, det svinet, er ekstra glad i litt møkkete klær.

Som strikkeentusiaster har vi vasket mye ull og alpakka, og har god erfaring med å kjøre det i vaskemaskinen på ullprogram. Men husk og bruke ullprogrammet! Og aller helt en vaskepose.Og ikke vask ull sammen med plagg med harde detaljer. Det er når ull får røff behandling at den tover seg.

Saueull er dekket med lanolin. Det er et fettstoff som gjør at ull ikke trekker til seg vann eller skitt, men transporterer det til utsiden av plagget. En naturlig imprignering, som vi ikke skal tulle med. Til ull må man bruke vaskemiddel uten enzymer, som er beregnet på nettopp ull.

Alpakka innholder svovel som også gjør den selvrensende. Alpakka er hår, og ikke ull. Bruker du et vaskemiddel beregnet på ull til alpakka, vil du tilsette lanolin til alpakkaen. Det er ikke noe vits i. Skal du vaske alpakka i maskin bør du bruke et vaskemiddel beregnet på alpakka. Skal du vaske alpakka for hånd, kan du bruke en mild shampo.

Selv om vi er glad i å la vaskemaskinen gjøre jobben for oss, hender det at vi vasker noen plagg for hånd. Etter vi har vasket plagget ferdig, legger vi det i en vaskepose og sentrifugerer det i maskinen. Det er nemlig så viktig å få ut mest mulig vann slik at plagget beholder sin opprinnelige form.

Plaggene bør tørkes liggende. Henger de oppe, vil de miste formen og det har vi jobbet mye med å unngå nå. Det kan også være lurt å strekke plagget forsiktg med jevne bestemte bevegelser om det har trukket seg litt sammen.

Alpakkaplagg kan ha godt av å bli dampet med strykejernet av og til. Bruk damp, høy temperatur og lette bevegelser. Dette glatter ut og roer ned fibrene.

Sånn, nå er du også ekspert. Len deg tilbake og kjenn litt på det.