Publisert

Nupper

De der forbaska nuppene som gjør at plaggene våre ikke lenger ser flonka nye ut. Det er ingen som liker dem, og uansett hva det reklameres med, så er de ikke til å unngå. Men ingen grunn til å henge med nebbet. Det er lys i tunnelen.

Hvorfor oppstår nupper?

Nupper kommer av at korte fiber løsner og henger seg fast i lengre fiber ved gjentatt friksjon. Statisk elektrisitet kan også øke sjansen for nupping. Statisk elektrisitet oppstår når noe organisk gnis mot noe ikke-organisk. For eksempel når et naturmateriale gnisser mot et syntetisk stoff. Unngå å ha syntetiske topper under plagget. Mange ytterjakker har også syntetisk for.

Det er vanligere med nupping på blandingsstoff med forskjellige lengder på fibrene. Spesielt blanding av naturfibre og syntetiske fiber.  Vi selger for det meste garn i ren baby alpakka, eller ren økologisk ull. Alpakka er kjent for å nuppe mindre enn både ull og kasjmir.

Hva kan man gjøre med nupper?

Det beste rådet er å kjøpe god kvalitet. Når vi har fastslått en gang for alle, at nupper vil komme, er det en stor fordel å velge rene naturlige fiber av god kvalitet. Da kan du nemlig bare plukke nuppene av uten at plagget tar noen skade av det. Du kan fjerne dem med fingrene, nuppefjerner, eller barberblad, men det er viktig å være forsiktig så ikke du kutter eller drar unødvenig i noen tråder.

Er det syntetiske fiber blandet inn, da vil den syntetiske tråden holder igjen nuppen og må slites av. Sånn blir det fort hull av.

Lys i tunnelen

En annen hyggelig ting å merke seg er at nuppingen vil avta med tiden. Når plagget har fått gått seg inn skikkelig. Har man passet på å kjøpe skikkelig kvalitet, fjernet litt nupper i starten, så roer det seg ned etterhvert og plagget ditt kan spre glede i generasjoner. Det er ikke så verst.